Dintre evenimentele care au marcat Spaţiul mongol, apoi civilizaţia chineză au fost făcute cunoscute europenilor prin Cartea minunilor lumii, scrisă de veneţianul Marco Polo (1254 – 1324), după o călătorie de aproape un sfert de secol în Extremul Orient (1271-1295). În lucrarea sa sunt prezentate descrieri ale diferitelor oraşe, regiuni şi ţări din Asia, insistându-se asupra Chinei. Cartea a fost scrisă în cea mai mare parte pe baza observaţiilor personale, relatându- se obiceiurile popoarelor din ţările străbătute, stilul de viaţă
Marile descoperiri geografice au fost începute de portughezi şi de spanioli şi continuate de francezi, englezi şi olandezi. Pe baza cunoştinţelor de atunci, legătura directă cu Indiile putea fi stabilită în două direcţii: spre vest şi spre sud-est. Atenţia navigatorilor se fixează asupra Atlanticului, şi astfel Peninsula Iberică, de unde cercetările puteau porni în ambele direcţii, apare pe primul plan al explorărilor. Navigatorii italieni, îndeosebi genovezi, care nu mai găseau întrebuinţare în ţara lor, îşi oferă serviciile Spaniei şi Portugaliei.
Descoperirile portughezilor au fost pregătite de marile navigaţii medievale în Oceanul Atlantic. Portughezii şi spaniolii au învăţat arta de a naviga în largul mării. În perioada 1300- 1415, navigatorii genovezi şi portughezi au descoperit arhipelagurile Canare(1312), Madeira şi Azore.
La începutul secolului al XIV-lea, Portugalia a întemeiat o industrie de construcţii navale, încât a putut să facă un comerţ din ce în ce mai activ cu Anglia şi cu Flandra. La sfârşitul sec. al XIV-lea, Lisabona ajunse unul din principalele oraşe comerciale ale Europei.
A doua perioadă a călătoriilor atlantice (1415-1494) a dat naştere rivalităţii politice dintre Castilia şi Portugalia. Primele expediţii de recunoaştere a coastei africane au fost organizate de monarhie. Henric Navigatorul (1394-1460), fiul regelui Ioan I, a înfiinţat în castelul său de la Sagres, un centru de cercetări nautice, unde a atras marinari genovezi şi astronomi germani, păstrând interesul pentru lărgirea orizontului ştiinţific, fără să se fi angajat el însuşi în vreo expediţie.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: ramona72
Mesaj:
ramona72
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.